Посета музеју Пастеровог завода

Ученици 3-2 разреда у четвртак 1. децембра посетили су музеј Пастеровог завода, у овиру Дечје недеље музеја. Током предавања од кустоса музеја Снежане Добрић чули смо многе интересантне приче.


Недалеко од наше школе налази се Клинички центар Војводине. Састоји се од више установа у којима се лече пацијенти. Једна од највиших зграда је Поликлиника а уз њу поносно стоји мала зграда Пастеровог завода саграђена пре 100 година.
Сазнали смо да је у Новом Саду 1922. године Пастеров завод основао др Адолф Хемпт (1874 -1943). Доктор се дуго година бавио истраживањем и проучавањем беснила и других заразних болести. Користећи искуства Луј Пастера, др Хемпт је усавршио вакцину против беснила. Тако побољшана вакцина производила се код нас и користиле су је и друге европске земље: Аустрија, Немачка, Мађарска,… Због изузетних заслуга за југословенску и светску науку краљ Александар I Карађорђевић је 28. јуна 1928.године одликовао др Хемпта Орденом Светог Саве трећег реда.
Кућа у којој је живео и радио др Хемпт претворена је у музеј у којем су изложени медицински инструменти које је доктор некад користио. Музеј се налази у непосредној близини Пастеровог завода. Интересантно је да је Васа Стајић потписао књижицу др Хемпту којом он постаје члан Матице српске.

Марија ПЕРОВИЋ