Ученички парламент

Ученички Парламент, који се састоји од ученика седмог  и осмог разреда, током текуће школске године има план да обележи велики број важних датума које су ученици изабрали на првим састанцима у школској 2022/2023. години. Од великог броја тема и датума о којим се дискутовало деца су највише обратила пажњу и изразила жељу да ову школску годину посветимо природи и њеном очувању, те смо сходно томе бирали и правац којим ћемо да идемо.

Из месеца у месец ћемо бирати актуелне теме, те израђивати разне видове материјала (паное, презентације, дискусије) са којима желимо да скренемо пажњу како вршњацима тако и одраслима да је од изузетног значаја наша пажња ка природи, биљкама и животињама, те да смо ми кључни фактор који омогућава равнотежу између живог света и природе.

Током месеца октобра Ученички Парламент је обележио два важна датума, а то су:

  • Светски дан заштите животиња – 04. октобар
  • Међународни дан борбе против природних катастрофа – 13. октоба

Подељени у две групе, ученици седмог разреда имали су задатак прикупљања информација о угроженим животињама, док су  ученици осмог разреда скупљали информације о угроженим подручјима и местима где може доћи до наглих промена у природи тј. аномалија које могу да изазову природне катастрофе. Пошто у модерној ери комуникације изузетно брзо долазимо до информација, ученици су били изузетно ефикасни те у најкраћем року скупили све информације и слике о задатим темама, прешли смо на практични део, тј. на израду материјала којим ћемо скренути пажњу свим ученицима наше школе на животињске врсте којих све мање има, те на природне катастрофе које могу да се десе у одређеним деловима планете на којој живимо.

Слике угоржених животиња и кратак њихов опис имају за циљ да се осврнемо на свет око нас, да схватимо колико смо нераздвојни животиње и ми и колико је важно да пробудимо свест једни другима да животиње не треба ловити јер тиме можемо довести до њиховог истребљења, а могуће последице ћемо сви осетити.

Са друге стране природне катастрофе су нешто што не можемо предвидети, али можемо да чувањем природе смањимо могућност оваквих појава јер у овим ситуацијама немамо велики простор за реакцију где можемо негде да побегнемо, већ смо препуштени својим инстинктима како би имали могућност да у овим ситуацијама останемо неповређени.

Координатор Ученичког парламента:

Александар ЛУЧИЋ