Радионице о енергетској ефикасности

Радионице о енергетској ефикасности

У нашој школи је 5.марта одржана прва од 45 радионица у оквиру пројекта Промоција обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности у Србији коју спроводе Министарство рударства и енергетике Републике Србије и немачка организација за међународну сарадњу Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zussamenarbeit (GIZ) GmbH уз финансијску подршку Савезног министарства за сарадњу и развој Савезне Републике Немачке.

Прва радионица одржана је у одељењу VIII-1, и била је медијски пропраћена. У наредним данима одржане су радионице и у осталим одељењима осмог разреда. Радионице су организоване у оквиру редовне наставе из предмета Техника и технологија. Радионице је водио проф. др Филип Кулић са Факултета техничких наука у Новом Саду.

Након уводног предавања, ученици су радили у паровима. Добили су макете аутомобила који имају различите измењиве погоне (соларна ћелија, горивна ћелија, кондензатор, слана вода), саставили су их и тестирали њихов рад уз бележење резултата. Уследила је дискусија о извршеним експериментима, те су ученици радили Kahoot! квиз, а победници су добили корисне и енергетски ефикасне поклоне.

Владимир Широки