Најбољи новосадски ђаци на наградном путовању

Најбољи ученици новосадских основних школа били су на четвородневном тематском путовању по Србији.

Представници наше школе „Васа Стајић“ биле су две ученице које су својим радом и наградама на општинском и окружном такмичењу из историје сваке године дале значајан допринос за нашу школу. То су ученице : Лана Патаки 8-2 и Лена Крстић 8-4.

Група од 79 ђака обишла је најзначајнија спомен обележја Првог светскоог рата, као што су Спомен-костурница бранилаца Београда,Стругарник, Мачков камен, Ваљево, Гучево, манастир Троношу и друге локалитете.

Наше мало путовање почело је обиласком спомен костурнице Браниоца Београда 1915. године где се истакао Драгутин Гавриловић, затим обиласком Војног музеја у ком се чува оружје које је коришћено кроз историјске периоде и то од антике до савременог доба. Наставак пута је био према Лазаревцу и посети цркве Светог Димитрија и обилазак спомен костурнице у којој су заједно сахрањени српски и аустро-угарски војници погинули у чувеној Колубарској бици. Посетили смо Стругарник –родно месето Живојина Мишића команданта прве Српске армије у Колубарској бици коју је српски народ назвао „Српска Марна“. Село Стругарник се налази на обронцима планине Маљен и Сувобар.

Дружили смо се и у Ваљеву (мада нас је киша мало омела) , где смо посетили Народни музеј и Муселимов конак ( ту су у тамници били Алекса Ненадовић и Илија Бирчанин кнежеви Ваљевске нахије), а одатле одведени на погубљење 1804. Њихово погубљење убрзало је подизање Првог српског устанка у Орашцу на верски празник Сретење Господње 1804.

Обишли смо и Ваљевску болницу где се за време Колубарске битке налазила и наша позната сликарка Надежда Петровић која је ту и умрла од тифуса.

Ученици су имали прилику да посете и Мачков камен где је вођена једна од највећих официрску битака у Великом рату 1914.године Ту је погинуло 115 а рањено 176 српских официра .

Манастир Соко смо обишли мада је падала киша али вредело је видети место где се изнад манастира уздижу остаци турске тврђаве. Манастрир су турски војници напустили за време друге владавине кнеза Михаила Обреновића. Манастир Троноша подигнут је у средњем веку за време владавине династије Немањића, ктитор манастира је Стефан Драгутин а у манастиру се једно време школовао и Вук Стефановић Караџић , тако да је било веома интересантно видети учионицу где је он боравио.

Обишли смо спомен костурницу у Крупњу , као и манастирски комплекс „Добре воде“ који су оаза мира и пружају диван поглед на предео и околину. Наравно у повратку смо стали и одали почаст српским јунацима у Текеришу који су свој живот дали у Церској бици августа 1914.године. У Шапцу смо обишли Народни музеј и тиме се наше мало али веома лепо путовање завршило. Надамо се да ће бити више путовања на ову тематику јер у нашој домовини има шта да се види и чује.

Захваљујемо се Граду Новом Саду , градском већу за образовање, управи наше школе и свим људима коју су препознали наш таленат, на овом дивном путовању и наставићемо да нижемо победе и постижемо успехе .

Путовање осим што је било тематског карактера допринело је дружењу ученика , наставника и надамо се да ће остати у лепом сећању свих нас.

Ментор Мирјана ВУКСАНОВИЋ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *