МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НАСТАВНИКЕ ЕНГЛЕСКОЈ ЈЕЗИКА У ПОЉСКОЈ

Наставник енглеског језика Владимир Широки учествовао је као представник Удружења наставника енглеског језика Србије (ELTA Serbia) на годишњој конференцији Удружења наставника енглеског језика Пољске (32nd IATEFL Poland Conference) у граду Вроцлаву од 22.до  24.септембра 2023.године.

Владимир Широки одржао је радионицу с насловом Role-play activities in the EFL classroom for embracing diversity and preventing violence. Идеја за радионицу настала је из завршеног пројекта наше школе EduIN 2 – towards the European school of the future. Циљ радионице је да наставницима пружи идеје како да кроз игру улога и оживљавањем реалних ситуација утичу на бољу и сигурнију атмосфери у школи и спрече евентуалне насилне ситуације. Овакве радионице се не морају нужно држати кроз час одељењског старешине већ се могу прилагодити и за рад на часовима енглеског језика сходно нивоу знања и узраста. Одржана презентација била је прилика да се представи наше струковно удружење, као и наша школа и пројекат.

Конференција је одржана у просторијама Политехничког универзитета у Вроцлаву. Град Вроцлав је удаљен око 350 километара од Варшаве и по величини је четврти пољски град с око 650 хиљада становника. Историјска је престоница Шлезије. Град се налази на реци Одри и то на ушћу њене четири притоке (Бистрица, Олава, Слеза и Видава). Бројни мостови су занимљивост овог града, те град Вроцлав има и свој надимак – Венеција Пољске. Вроцлав је 2016.године био Европска престоница културе, а био је и један од градова-домаћина у оквиру Европског првенства у фудбалу које се играло у Пољској и Украјини 2012.године.

Незаобилазна атракција Вроцлава су патуљци. Наиме, метални патуљци могу да се виде у различитим деловима града – понајвише у центру (у ћошковима, испред продавница и кафића, на плочнику…), али и по тржним центрима, на аеродрому и универзитету. Први патуљак постављен је 2001.године, а данас их има, како се претпоставља, преко 500. Чак постоји и апликација на телефону за тражење патуљака, што може бити својеврсна занимација за туристе. Патуљци имају своја имена па можете упознати Јанинека, Флоријанка, Гилдуса, Факсимилку, Сизифиће и многе друге.

Владимир Широки

Наставник енглеског језика