Историјска секција наше школе

Дан ослобођења Новог Сада у Другом светском рату

Дан ослобођења Новог Сада у Другом светском рату обележава се сваке године поводом

23. октобра 1944. године, када су борци Новосадског партизанског одреда ослободили

Нови Сад, а из њега се повукле последње фашистичке окупационе трупе.

Нови Сад од 1975. године носи име Град херој, када је добио Орден народног хероја

због жртава које је претрпео у рату. Нови Сад је ослобођење дочекао у тешком стању са разореном индустријом услед пљачке окупатора и савезничког бомбардовања 1944. године Више од 20.000 људи је протерано, а око 5.000 их је убијено на стратиштима широм Европе, односно дали су животе у јединицама НОБ-а.

Без слободе се не може нигде стићи и зато сви заједно одајемо почаст палим борцима и тежимо да сачувамо слободу коју су нам наши преци подарили.

Ученици историјске секције су овај значајан датум обележили израдом паноа које смо поставили у холу школе, као и презентације које излажу на часовима . На тај начин су дали свој мали допринос да сећања и даље живе међу младим генерацијама.

Наставник историје Мирјана Вуксановић

Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату – спомен на 21. октобар 1941

„А ТРЕБАО ЈЕ БИТИ ОБИЧАН ДАН“

На данашњи дан, обележавају се три крвава дана у којима су Немци у Крагујевцу стрељали око 3000 људи. Међу тим људима су били недужни ђаци и њихови професори.

Стрељање је извршено као одмазда за 10 убијених и 26 рањених немачких војника, када је немачки командант Франац Беме издао наредбу да се за сваког убијеног немачког војника стреља сто људи, а за сваког рањеног педесет. Поред Срба, убијани су и Јевреји и Роми. Стрељано је од 19-21.октобра, а највеће стрељање је било 21. Почело је у 7 часова ујутро, а завршено је око 14 часова поподне. Само тог дана је убијено око 2300 људи, а након стрељања, Немци су пиштољем убијали оне који су остали рањени.

Стрељани Крагујевчани су писали последње поруке својим најближима непосредно пре погубљења.

У знак сећања на жртве стрељања Шумарице су претворене у спомен-парк. Унутар меморијалног комплекса налази се 10 споменика подигнутих на местима где су се налазиле хумке стрељаних. У оквиру парка се налази и Музеј 21. октобра.

Дан када се одиграла “Крвава бајка”: Потресни стихови Десанке Максимовић сведоче о стравичном догађају у Крагујевцу

Ученици историјске секције су на часовима историје одржали

кратка предавања и изложили своје радове у холу школе.

Наставница историје Мирјана Вуксановић