Дан сећања на жртве холокауста

Међународни дан сећања на жртве Холокауста обележава се 27. јануара. Установљен је 1. новембра 2005. године резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација. Годишњица се посебно обележава у европским земљама у којима је током Другог светског рата живот изгубило 53 милиона људи, међу којима је било близу 31 милион цивила.

Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату у Србији је државни празник, односно дан сећања, који се обележава сваке године, 22. априла. Посвећен је сећању на Србе, али и Роме и Јевреје, који су страдали у масовним злочинима током Другог светског рата.

“Холокауст можемо опростити, али га не смемо заборавити “

Школска слава – Свети Сава

Српска православна црква и верници на исти дан обележавају Светог Саву. Савиндан се обележава у част првог српског архиепископа, просветитеља и творца законодавства.

Свети Сава као школска слава, слави се од 1840.године, када је то предложио Атанасије Николић, ректор Лицеја у Крагујевцу. Све до 1945.године  слављен је Свети Сава, а од тада је одлуком власти  укинут. Као школска слава поново је почео да се слави 1990.године.

Ученици историјске секције наше школе  обележили су ове значајне датуме, израдама паноа који су постављени у холу школе, презентацијама, видео записима и рефератима које су излагали на часовима.

Наставница историје Мирјана ВУКСАНОВИЋ