Дан сећања на страдале у НАТО агресији – 24. март 1999.

Одлуком Владе Савезне Републике Југославије од 15. марта 2001. године, 24. март је
проглашен за Дан сећања на убијене и настрадале у НАТО агресији. Тог дана 1999. године НАТО је бомбардовао Савезну Републику Југославију.

24. марта 1999. године отпочела је агресија НАТО снага на СР Југославију која је трајала до потписивања Војно-техничког споразума 9. јуна исте године. Током тог периода, оружане снаге великог броја држава окупљене у оквиру НАТО извршиле су бројне нападе на цивилне и војне циљеве који су резултирали великим људским жртвама и масовним материјалним разарањима.

Република Србија одаје почаст војним, полицијским и цивилним жртвама из тог периода. Током агресије процењује се да је убијено најмање 1.300, по неким проценама и више од 3.000, а рањено и повређено више од 12.500 људи. Укупна материјална штета процењена је на више десетина милијарди долара. Ратни губици НАТО-а у људству и техници никада нису обелодањени у потпуности.


„Можемо опростити али нећемо заборавити“

Ученици историјске секције су својим презентацијама, паноима на часовима и у холу школе, обележили датум који ће многима од нас остати (на жалост) у сећању.

Наставница историје: Мирјана Вуксановић