Дан розе мајица

Широм света се последња среда у месецу фебруару обележава као Дан розе мајица. Идеја о увођењу Дана розе мајица настала је у знак протеста због инцидента који се догодио у једној школи у Канади.


Све је почело 2007. године када је група активиста у једној канадској провинцији покренула иницијативу након што је ученик Чарлс МекНил дошао у школу са розе мајицом на себи и због те мајице га је претукла група вршњака, а претрпео је ругање и вербално насиље својих вршњака. Чарлс је розе мајицу обукао у знак подршке мајци оболелој од карцинома дојке. У знак подршке, другари су дошли у школу обучени у розе мајице.


Дан који данас обележавамо јесте само један дан и датум у календару који броји 365 дана. Ми као људи пре свега треба од малих ногу научимо да будемо толерантни једни према другима, да покажемо и укажемо поштовање и да се трудимо да не угрожавамо било кога својим поступцима. Сигурност је јако важна за свако људско биће, а када се неко не осећа сигурно то може да изазове разне страхове. Нико се од нас није родио да би имао страх или да би се бојао некога.

Будимо пример свима и од малих ногу покажимо свима да је толеранија и поштовање нешто што је јако важно.
Не угрожавајмо друге и не малтретирајмо било кога јер то сутра може било коме од нас да се деси.
Будимо толерантни.

Координатор Ученичког парламента Александар ЛУЧИЋ