ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ – 9. МАЈ

Девети мај се слави као Дан победе над фашизмом. Након шестогодишњег оружаног сукоба који је отпочео 1. септембра 1939. године нападом нацистичке Немачке на Пољску, Други светски рат на европским просторима окончан је 9. маја 1945. године потписивањем безусловне капитулације оружане силе Трећег рајха. Почев од тада, овај дан се свечано обележава у великом броју земаља света.


Дан победе у Другом светском рату обележава се и као Дан Европе имајући у виду да је савремена Европа заснована на основним принципима и начелима које су водили борце против нацизма и фашизма – на принципима мира, разумевања, толеранције и сарадње. Тим пре Дан победе представља прилику да се одавањем почасти страдалима истакне опредељење за очување тековина остварених том величанственом победом.


Поводом 77. годишњице победе над фашизмом у Другом светском рату манифестација „Бесмртни пук“ одржава се у Новом Саду, са циљем „очувања културе сећања на све оне који су дали своје животе у свим ослободилачким и одбрамбеним ратовима од 1912. до 1999. године“.


Ученици историјске секције , обележили су овај значајан датум тако што су направили паное, макете и презентације које су поставили у хол школе и на гугл учионицу.


Наставница историје Мирјана ВУКСАНОВИЋ