Школа данас

Наша школа налази се у улици Војводе Книћанина 12 б (у истој улици је и средња медицинска школа). Крај у коме смо прилично је миран, јер нас окружују породичне куће. Ако изузмемо Улицу цара Душана, која је нешто прометнија, мирни смо и што се саобраћајне вреве тиче. Линијама градског превоза повезани смо са свим деловима града, тако да до нас можете стићи аутобусима који саобраћају на линијама 2, 6, 11, 9.

Зграда школе није мењана битније од своје изградње. Сачињавају је приземље и два спрата, који заузимају 2080 квадратна метра корисног простора. Последњи пут је детаљније реновирана 2002. године. У приземљу се налазе канцеларије управе и рачуноводства, као и педагошко-психолошка служба, затим кабинет за информатику, техничко и информатичко образовање, зборница, свечана сала, продужени боравак са трпезаријом за најмлађе ученике и неколико помоћних просторија. На првом спрату су учионице предметне наставе за ученике од петог до осмог разреда и библиотека са медијатеком, а на другом је седам учионица разредне наставе за ученике од првог до четвртог разреда.

Двориште школе простире се на 9075 квадратних метара. У склопу дворишта су паркић, терени за фудбал (кошарку) и одбојку, али и два ограђена тениска терена величине 1184 квадратна метра. У једном делу дворишта је и монтажна летња учионица. Поседујемо и фискултурну салу са свим потребним додатним просторијама, која заузима 450 метара квадратних.

По својим димензијама, опремљености и броју ученика, наша школа спада у средње развијене. Међутим, оно што је сврстава у ред бољих јесу њени ученици и стручни кадар. Без обзира на наше, условно речено, недостатке, успевамо да будемо у врху по својим постигнућима. Из године у годину наши ученици, уз помоћ својих ментора, заузимају прва места на општинским, окружним и републичким такмичењима готово из свих области. Поносни смо и на своје бивше ученике, који су и нама захваљујући, постали успешни како у даљем школовању, тако и у својим каријерама као одрасли људи. Да све буде још лепше, радо нас посећују и схватају значај времена проведеног у нашим клупама. С правом се може рећи да смо помогли у њиховом усмеравању, тако да су многи од њих сада квалитетни уметници, научници и пословни људи. Један од њих, Милорад Пејић, који је сада матурант гимназије, добитник је овогодишње Светосавске награде.

Као школа трудимо се да дамо нашим ученицима једно квалитетно и комплетно знање, које ће им помоћи у даљем школовању, али и грађењу сопствене личности. Радимо на усавршавању ученика у свим предметима, настојећи да максимално помогнемо и оним натпросечнима, али и онима са слабијим способностима. Сходно томе, темељно се ради на додатној настави, али и на инклузији ученика са посебним потребама, тако да су наша врата широм отворена најразличитијој деци. Осим у области науке, радимо и на развоју деце са уметничким склоностима као што су сликарство, музика и драма. И спорт у нашој школи заузима важно место, јер здрава деца, спортског духа, и упозната са спортском етиком, могу постати и здрави људи. Због свега тога присутни смо на свим врстама такмичења, и то веома успешно.

Веома нам је важна и безбедност наших ученика као и едукација о ненасиљу. Осим уобичајеног професионалног обезбеђења, имамо у сваком моменту и дежурне наставнике, а ускоро и ученике, јер је Ђачки парламент донео одлуку да се и они укључе у одржавању реда у школи, односно да спроводе вршњачку едукацију о безбедности и ненасиљу међу ученицима. Трудимо се да у потпуности наша школа постане пријатно и безбедно место за боравак њених ученика и радника.

С поносом истичемо и то да се у нашој школи годинама уназад реализује припремна настава за пријемни испит из српског језика и математике, али и ликовног васпитања. Баш из тог разлога, налазимо се у првих пет школа по успешности тог испита и упису наших ученика у све средње школе, па и у уметничку Богдан Шупут.

Трудећи се да одоговоримо потребама и интересовањима наших ученика, активно учествујемо и у раду Дечјег савеза и Црвеног крста града, тако да смо успешни и у свим њиховим активностима. Сходно томе, имамо и неколико важних пројеката у које смо укључени.

Ако сматрате да смо школа по вашој мери, слободно дођите, има места за све. Иако смо по простору можда мали, наше срце је велико, а и по народној пословици Где чељад нису бесна, ни кућа није тесна.

ДОЂИТЕ У ВАСИНУ! ЧЕКАМО ВАС!

П. С. Ако било ко жели да помогне да би нам школа била још боље опремљена и модернија, нећемо се љутити,    свака помоћ је добродошла.